Farmacie veterinară Obor - cumpără online medicamente veterinare

Program

L-V: 08.00-18.00

Contact

0762 071 001
Alimentația și îngrijirea puilor de găină

Alimentația și îngrijirea puilor de găină

De obicei, în această perioadă, la jumătatea primăverii, apar primii puișori de găină, rezultați fie în urma faptului că găinile se află în perioada de clocire, fie pentru că majoritatea celor care doresc să crească pui pentru carne au în vedere ca aceștia să fie destul de mari la sosirea verii. Indiferent dacă puii sunt crescuți alături de o cloșcă sau sunt pui eclozați la incubator, alimentația și îngrijirea acestora se face în mod asemănător.

Puii de găină trebuie să urmeze o dietă specială dacă doriți ca aceștia să crească mai repede și să fie feriți de boli, însă trebuie să vă asigurați că această dietă este bine tolerată de sistemul lor digestiv, așa că folosiți produse care sunt potrivite pentru fiecare stadiu de dezvoltare al acestora.

Hrănirea puilor în primele săptămâni de viață

Până la vârsta de 6-8 săptămâni, în general puii de găină sunt hrăniți cu făină de cereale pentru pui, adică făină măcinată foarte fin. Unele formule de cereale cumpărate din comerț conțin și un produs suplimentar anticoccidian, care este utilizat pentru a reduce riscul îmbolnăvirii de coccidoză, o boală parazitară frecventă în rândul puilor tineri și care poate fi chiar fatală. Dacă nu doriți să folosiți astfel de formule și doriți să păstrați hrana cât mai naturală, consultați etichetele produselor, pentru a vedea dacă acestea conțin sau nu un astfel de supliment. Suplimentele anticoccidiene se folosesc mai des pentru creșterea puilor de găină în cantități industriale, în fermele speciale, deoarece faptul că aceștia trăiesc în număr atât de mare într-un spațiu relativ restrâns poate favoriza mai ușor răspândirea bolilor. În general, se întrebuințează făina de porumb pentru hrănirea puilor de găină.

Hrănirea puilor în creștere

Atunci când puii de găină au între 6-17 săptămâni, aceștia se hrănesc cu granule sau amestecuri pentru puii mai mari. Acestea se introduc gradual în alimentație, pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze noului tip de hrană. Furajele pentru pui se pot pune la dispoziția acestora la discreție, cu condiția să nu le oferiți și alte ”suplimente” alimentare, însă este de indicat să respectați recomandările producătorului pentru a doza cantitatea optimă.

Hrănirea găinilor ouătoare

Dacă doriți să creșteți găini ouătoare, este bine de știut că în jurul vârstei de 18 săptămâni, puicuțele vor începe deja să ouă, caz în care este cazul să le oferiți furaje speciale pentru găini ouătoare. Acestea conțin substanțe nutritive care asigură la maximum potențialul de ouă al găinii, în special calciu. Bineînțeles, atât în cazul puicuțelor, cât și a altor pui de găină care se hrpnesc cu cereale, trebuie să le asigurați tot timpul apă proaspătă la discreție.

Ce este hrana modificată genetic?

În caz că nu știați găinile sunt omnivore. Atunci când sunt lăsate libere, acestea nu se hrănesc doar cu iarbă, ci scurmă în pământ după gândăcei sau alte tipuri de insecte pe care le consumă cu plăcere. Acest lucru face parte dintr-o dietă echilibrată, însă este bine să nu hrăniți găinile cu alimente care conțin proteine animale procesate, produse obținute din sânge, proteine descompuse prin hidroliză, bifosfat sau trifostat de calciu de origine animală și gelatină obținută de la rumegătoare. De aceea, este absolut necesar să consultați etichetele furajelor, pentru producătorii sunt obligați să afișeze aceste informații. Majoritatea crescătorilor aleg hrană organică, nemodificată genetic, ce nu conține produse de origine animală. De asemenea, unele furaje conțin diferite alte suplimente nutritive, precum uleiuri omega, care îmbunătățesc calitatea ouălor.

Alte tipuri de hrană

Găinile consumă cu plăcere și alte tipuri de hrană, însă este important ce și cât le dați. Verdețurile, fructele, legumele și chiar și pâinea sunt alimente care asigură o dietă echilibrată, cu condiția să nu exagerați cu pâinea, deoarece găinile se pot îngrășa prea tare și atunci scade producția de ouă.

De asemenea, unii crescători combină furajele cu cereale precum proumbul, ovăzul, orzul și grâul. Combinația din cereale și resturi alimentare precum verdețuri, legume sau fructe nu este recomandată, deoarece este nevoie de multă experiență în domeniul creșterii păsărilor de curte pentru a stabili astfel o dietă care să conțină toate substanțele nutritive de care acestea au nevoie.

Suplimentele alimentare

În general, un furaj combinat ar trebui să asigure tot necesarul nutritiv de care au nevoie găinile, însă există și numeroase suplimente alimentare pe piață, precum uleiul de ficat de cod, băuturile fortifiante, multivitaminele și concentratele, însă aceste suplimente sunt folosite în general de crescătorii de păsări de expoziție. Aceștia pun accentul și pe aspectul general al păsărilor, inclusiv al penajului.

O dietă echilibrată, folosind furajele potrivite este suficientă pentru a crește pui de găină care să se dezvolte armonios până la maturitate.

Mai vechi

Deparazitarea animalelor de companie

Mai noi

Secretul unei blani stralucitoare sta in mainile tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături
Intră în cont

Nu ai un cont încă?

Creează-ți un cont
Categorii