Farmacie veterinară Obor - cumpără online medicamente veterinare

Program

L-V: 08.00-18.00

Contact

0762 071 001
Deparazitarea animalelor de companie

Deparazitarea animalelor de companie

Atunci când alegem să ne împărțim spațiul în care locuim cu alte animale, inevtiabil trebuie să luăm în considerare și repercursiunile pe care acest lucru îl poate avea asupra sănătății noastre.

Paraziții interni și externi sunt foarte periculoși atât pentru animale, cât și prentru oameni, deoarece, pe lângă neplăcerile provocate, sunt și agenți prin care pot fi transmise diferite boli, multe dintre ele cu un grad ridicat de risc.

De exemplu, purecii pot infesta câinile și pisicile pe tot parcursul anului, nu doar în anotimpul cald. Foarte mulți posesori de animale de companie neglijează acest aspect și consideră că deparazitările anuale sunt suficiente, însă, de fapt, acestea trebuie făcute periodic, pentru a fi cu adevărat eficiente.

Cu toate măsurile de precauție luate, câinii și pisicile sunt infestați frecvent cu căpușe și pureci, iar tipurile de boli transmise au suferit unele modificări în ultimele decenii. De asemenea, deparazitarea internă trebuie făcută, pentru că se pot transmite paraziți și alți agenți repsosabili cu diferite afecțiuni, precum viermi plați (teniile), viermii rotunzi (nematode), mycoplasma (un agent patogen care provoacă anemie febrilă în special în cazul pisicilor), bartonella (care provoacă ”boala zgârieturii pisicii” și care nu prezintă simptome vizibile în cazul pisicilor purtătoare) sau Rickettsia (se mai numește și ”febra pătată” și se transmite în general prin intermediul purecilor).

Când și cum se face deparazitarea?

În unele cazuri, deparazitarea se face la medicul veterinar (prin vaccinare), însă de cele mai multe ori se poate face și la domiciliu, cu ajutorul antiparazitarelor externe sau interne, care se găsesc sub formă de soluții concentrate, prafuri, spray-uri sau pastile.

Deparazitarea internă

Prima deparazitare internă se face la vârsta de 6-14 săptămâni. De obicei, se face înaintea primei vaccinări a animalului, iar apoi se repetă de 2-4 ori pe an, în funcție de recomandarea medicului veterinar.

Se folosesc de obicei comprimate antiparazitare, care se dozează în funcție de greutatea animalului. În cazul în care se observă eliminarea unor paraziți, atunci este necesară repetarea procedurii ulterior, pentru a se elimina și larvele paraziților. Pentru a preveni reinfestările, comprimatele antiparazitare se administrează la 3-4 luni. Este recomandabil ca înainte și după deparazitarea externă, să fie administrate animalului protectoare hepatice, deoarece comprimatele antiparazitare au o anumită toxicitate hepatică.

În cazul animalelor bătrâne, deparazitarea internă se face de obicei de două ori pe an. Deparazitarea internă trebuie efectuată și pentru animalele ținute în casă. Chiar dacă avem impresia că animalele sunt sănătoase, acestea se pot infesta prin simplul fapt că au călcat în locurile în care noi am inttrat încălțați în locuință.

Deparazitarea externă

Deparazitarea externă se face oricând  este necesar, în funcție de indicațiile produsului folosit (durata pentru care un produs este eficient). Puii nu se deparazitează extern, decât ân cazuri de urgență și numai folosind produse speciale. Chiar și așa, puii trebuie să aibă cel puțin 5-6 săptămâni de viață.

Pentru a preveni reinfestarea, deparazitarea externă se face de obicei lunar, de primăvara până toamna târziu, sau în funcție de indicațiile produsului folosit (unele soluții asigură un efect antiparazitar de până la 6 sau 8 săptămâni).

Indiferent de tipul deparazitării, folosiți produse adecvate pentru specia, vârsta și greutatea animalului. Nu folosiți produse deparazitare pentru uz casnic sau industrial, folosite pentru deparazitarea locuințelor, deoarece acestea sunt foarte toxice și pot afecta grav animalul sau îi pot pune viața în pericol. O măsură de precauție suplimentară este să nu folosiți produse antiparazitare în cazul animalelor bolnave, deoarece o cantitate prea mare de substanță antiparazitară poate deveni toxică.

Iată așadar, de ce este atât de important să ne deparazităm corect animalele, pentru că astfel le protejăm lor sănătatea, însă evităm și contaminarea noastră și a membrilor familiei cu diferiți paraziți și cu bolile pe care aceștia le transmit.

Mai vechi

Șamponul pentru cai, de la produs veterinar la soluție miraculoasă pentru un păr frumos și sănătos

Mai noi

Alimentația și îngrijirea puilor de găină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș de cumpărături
Intră în cont

Nu ai un cont încă?

Creează-ți un cont
Categorii